Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

« Όταν οι μαθητές ....έχουν εμπνεύσεις!!! | Η Σταύρωση του Νίκου Καζαντζάκη »


Ο ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

1df019ced4acab1bdf35d485f11702c620090828064123.jpgτης Ελένης Κατσουλάκη
 Εχθρικός, αιμοβόρος άνεμος μαστίγωνε την Κρήτη του 1883. Οι Βάρβαροι Τούρκοι κατακτητές βίαζαν το τραχύ χώμα του νησιού, χωρίς έλεος. Μα η αδάμαστη, ανυπόταχτη ψυχή του Κρητικού σφυρηλατημένη με χιλιάδες χρόνια αγώνες, πληγιασμένη, μισόγυμνη, δεν έσκυβε το κεφάλι.

 Μια φλόγα άσβεστη για λευτεριά , κουρσάρικη, ξέβραζε από την μήτρα της που περιφρονούσε με πείσμα τον θάνατο, και έπαιζε μαζί του χορεύοντας στην άκρα του γκρεμού. Με την ζύμη της ποίησης, και την ανάγκη της λευτεριάς πλάστηκε ο λαός της.

Στις 18 του Φλεβάρη, το πρωί, γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης στο φτωχό ορεινό χωριουδάκι Ασσύρωτοι Ρεθύμνης Μυλοποτάμου. Ήταν η μέρα των ψυχών-μια σημαδιακή μέρα που έμεινε αθάνατη στις σελίδες της ιστορίας.

Ο πατέρας του Μιχάλης, ένα βουνίσιος , κεντρισμένος ταύρος, μικροέμπορος από το Ηράκλειο δρασκέλησε την πόρτα περήφανος, σαν κορδωμένο παγώνι. Ήπιε, μέθυσε και βροντοχτύπησε το στήθος του. Η Μαριγώ, η σιωπηλή υποταγμένη γυναίκα του, του χάρισε αργότερα δύο κόρες που ο άξεστος άγριος κύρης τους περιφρόνησε, άσπλαχνα..

Ο νεαρός Καζαντζάκης γνώρισε την προσφυγιά στην Νάξο όπου κατέφυγε η οικογένεια του στην τελευταία Κρητική επανάσταση του 1897. Ο 14 χρόνος μαθητής διδάσκεται την Γαλλική, και Ιταλική σένα ασκητικό Καθολικό μοναστήρι. Αργότερα τελειώνει το γυμνάσιο στο Ηράκλειο.

Ο σκληροτράχηλος πατέρας του, απαιτεί να φοιτήσει ο γιος του στην νομική σχολή στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Νίκος κάτω από τον παράφορο φόβο του δεσποτικού πατέρα του, δεν τόλμησε να αρνηθεί. Παίρνει το δίπλωμα της νομικής με άριστα.

Ο νεαρός Καζαντζάκης, μεθυσμένος με Διονυσιακή μέθη, κλείνεται στο απέριττο κελί του, και γράφει ακαταπόνητα, χωρίς να παίρνει ανάσα. Πυρωμένος από μια ανήλεη φλόγα, εκφράζει την εσωτερική αγωνία του, και την τραγική κραυγή που ούρλιαζε μέσα του, και ζητούσε λύτρωση. Κανένα γήινο θέλγητρο δεν τον συγκινεί.

Δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο ΟΦΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΣ σε ηλικία 23 χρόνων. Οι κριτικοί σοκάρονται με τον τολμηρό, νοσηρό ερωτισμό, και το παραλήρημα της σαρκικής ηδονής, όπου ο εραστής για να νικήσει το πάθος του σκοτώνει την αγαπημένη του. Μα όλοι οι Ακαδημαϊκοί συμφωνούν, ότι ένα μεγάλο ταλέντο είχε ανθίσει στα Ελληνικά γράμματα.

Ακολουθεί το δοκίμιο "η αρρώστια του αιώνος," και το δράμα "ξημερώνει".

Από τότε αρχίζει η Καζανζάκικη γραπτή θύελλα-- -ένα ωκεάνιο γλωσοβούισμα --ένα όραμα σύνθεσης και αποσύνθεσης, και μια θανάσιμη πάλη της σάρκας με το πνεύμα. Οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι δίδασκαν την τέλεια ισορροπημένη αρμονία του σώματος, και της ψυχής. Ο Καζαντζάκης ήθελε να κατασπαράξει την σάρκα, και να την κάνει πνεύμα. Όντρας και γυναίκα στα έργα του Καζαντζάκη, θα είναι πάντα αντίμαχες δυνάμεις. Ο άντρας θα είναι το φως, και η γυναίκα ο πειρασμός που παραστρατίζει τον νου του.

Το Παρίσι του 1908 φιλοξενεί τον Καστρινό διανοούμενο. Ο φλογισμένος συγγραφέας μαγνητίζεται από τις διαλέξεις του Γάλλου φιλόσοφου Ανρί Μπέργκσον, και ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του "σπασμένες ψυχές". Μα ο Καζαντζάκης δεν υποδουλώνεται σε καμιά θεωρεία. Ερωτεύεται ορμητικά κάθε καινούργια ιδέα, και μετά την γκρεμίζει σαν νάταν φτιαγμένη από άνεμο. Ομολογεί ότι δεν είναι ο άνθρωπος που τον ενδιαφέρει, αλλά η φλόγα που καίει τον άνθρωπο. Είναι μια μυσταγωγική πηγή αντινομίας, και φευγαλέων μεγάλων ιδεών που αλληλοσυγκρούονται.

Ο Μπέρξον τον αλάφρωσε από άλυτες φιλοσοφικές αγωνίες. Μα ο άγιος και δάσκαλος του υπήρξε ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε. Ο πρωτομάστορας του "υπεράνθρωπου" τον πλούτισε με μεγάλες αγωνίες, και τον έμαθε να μην φοβάται τον θάνατο, και να περιφρονεί την ευτυχία για μια άβυσσο χωρίς ουρανό. Ο γίγαντας του νου, και ο άσπλαχνος κουρσάρος του κατεστημένου τον μαγεύει, και επηρεάζει θέμελα την ψυχοσύνθεση του.

Επιστρέφοντας στην Κρήτη ερωτεύεται την συμπατριώτισσα του Γαλάτεια Αλεξίου, μια χειραφετημένη, αντάρτισσα διανοούμενη. Συζούν στην Αθήνα, μα ο ανυπόταχτος Καζαντζάκης θεωρεί τον γάμο το μεγαλύτερο κοινωνικό ψεύδος, και αρνείται να παραδοθεί. Κάτω από πίεση του πατέρα της, παντρεύονται στο μακάβριο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Ηράκλειο.

Τα χνώτα τους δεν σμίγουν. Ο Καζαντζάκης τρομοκρατείται από την εκρηκτική προσωπικότητα της γυναίκας του, και ταξιδεύει τους 4 ορίζοντες για να είναι μακριά της. Σαλπάρει για την Ελβετία, Κίνα Ιαπωνία, Αίγυπτος , Παλαιστίνη, Αγγλία , Ισπανία, Ρωσία, Γερμανία, Βιέννη, σαν διψασμένος οδοιπόρος της αβύσσου να προλάβει να ανηφορήσει όλα τα σκαλοπάτια του ανθρώπινου πόνου.

Στο Βερολίνο το 1922 ζυμώνεται με τα επαναστατικά ρεύματα που συγκλόνιζαν την λιμαγμένη Γερμανία, ανακατεύεται με σοσιαλιστικά κόμματα και βγάζει φλογισμένες διαλέξεις -- μια φλόγα μέσα στο καμίνι που έκαιγε την Ευρώπη.

Συνδέεται ερωτικά με την Rachel Lipstein, μια Πολωνοεβραία που τον μυεί στον πύρινο κύκλο της γνωστής κομουνίστριας Rozas Luxembourg. Συναρπάζεται με το Λένιν, συναντά τον Τρόσκυ και ταξιδεύει 4 φορές στην Ρωσία. Mα o προλετάριος νέος Θεός γρήγορα τον απογοητεύει.

'Aρχισε ακούραστα να ανιχνεύει να βρει άλλες μεγάλες ηρωικές μορφές. Έψαχνε την κάθαρση. Ήταν σε μια αδυσώπητη διαμάχη με τον εαυτό του. Προσπαθεί να συλλάβει με τον λόγο την ουσία της ύπαρξης.

Θέλοντας να γκρεμίσει τα παλαιά είδωλα και θρησκείες ασπάζεται τον μηδενιστικό Βουδισμό, για να τον απορρίψει αργότερα. Μεταφυσικές αγωνίες, και η μορφή του Χριστού ματώνουν την σκέψη του. Σαν σχοινοβάτης αιωρείται άφοβα πάνω από την σκοτεινή άβυσσο.

Στην Βιέννη, το πρόσωπο του πρήστηκε και ένα αποκρουστικό έκζεμα είχε απλωθεί στα χείλια και το πηγούνι του, και έφτανε μέχρι τα μάτια, και στις παλάμες. Φορώντας γάντια, κλεισμένος στο ερημικό κελί του για ολάκερους μήνες, αρχίζει να πλάθει ένα ποιητικό δράμα για τον "Βούδα" τον μεγάλο ασκητή, που απαρνήθηκε όλες τις επιθυμίες και τους πειρασμούς της ζωής. Και συχνά σαν ζύγωνε το δειλινό δεν μπορούσε να συγκράτηση τα δάκρυα του. Τα φριχτά αυτά έλκη τον βασάνιζαν σε όλη του την ζωή.

Χωρίζει με την Γαλάτεια δυο χρόνια αργότερα, και γνωρίζεται με την Ελένη Σαμίου, μια νεαρή υποτακτική θαυμάστρια του και συζούν μαζί. Μετά από 21 χρόνια συμβίωσης παντρεύεται την Ελένη, την "γενναία συντρόφισσα" όπως την αποκαλούσε.

Το γαλήνιο νησάκι της Αίγινας γίνεται η μόνιμη φωλιά του. Μέσα στην απομόνωση και κοινωνική αποξένωση επεξεργάζεται την έκτη γραφή του πολύπνοου, επικού, τιτανικού ποιήματος " Οδύσσεια", και ολοκληρώνει την τραγωδία "Μέλισσα".

Στην κατοχή, ταμπουρωμένος στην Αίγινα, γράφει το βιβλίο "ΑΓΓΛΙΑ", τελειώνει την πρώτη μορφή του ΒΟΥΔΑ, στρώνει την μετάφραση του "ΔΑΝΤΗ", και βάζει στα σκαριά το μυθιστόρημα " ΖΟΡΒΑΣ", και τον "Τελευταίο Πειρασμό".

Μετά την αναχώρηση των Γερμανών, ανεβάζεται στο Βασιλικό θέατρο της Αθήνας το έργο του "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" που προκαλεί υστερικό σάλο από ακροδεξιούς, που απειλούν να κάψουν το θέατρο.

Η εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών προτείνει τον Καζαντζάκη, και τον Σικελιανό για το βραβείο ΝΟΒΕΛ.

Το ζεύγος Καζαντζάκη μετακομίζει στην Ελβετία. Ο Καζαντζάκης πινελιάζει την πρώτη μορφή του " ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ", ο " ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ", " ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΟΦΑΔΕΣ" και το θεατρικό δράμα " ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ."

Το 1951 Ο Καζαντζάκης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Ο κορυφαίος Γερμανός αιματολόγος Χαιλμαύερ, διαπιστώνει ότι ο διάσημος συγγραφέας έπασχε από καλοήθη λευχαιμία. Ο μεγάλος επιστήμονας από τότε αντικαταστούσε κάθε χρόνο, μέχρι τον θάνατο του, το μολυσμένο αίμα του Καζαντζάκη με Γερμανικό αίμα, και του πρόσφερε δύναμη και ζωή.

Σε τούτα τα δύσκολα χρόνια Ο Καζαντζάκης άρχισε να χαράζει την μυθοποιημένη βιογραφία του "ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΡΕΚΟ".

Μια επικίνδυνη μόλυνση στο δεξί μάτι τον σαϊτεύει, και τελικά χάνει την όραση του στο ένα μάτι, το 1953.

'Aτρωτος, ακαταπόνητος από την σαρκοβόρα αρρώστια, και το δράμα του, ο Καζαντζάκης συνέχισε με αχόρταγο πάθος να εκπληρώσει του δικό του νόμο που είχε γράψει στον ΒΡΑΧΟΚΗΠΟ : " Να διαταράξω την τάξη, να συντρίψω το πρωτόκολλο, να ξεστρατίσω από τους προγόνους. Να αλητεύσω στ' απαγορευμένα, στις αγέρωχες κι επικίντυνες περιοχές του αβέβαιου. Να έχω το θάρρος να είμαι μόνος.

Ο Καζαντζάκης χάνει το ΝΟΒΕΛ για μια ψήφο. Ο θανάσιμος εχθρός του, ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Σουηδία επηρεάζουν αρνητικά την Σουηδική Ακαδημία, και σαμποτάρουν με βαρβαρότητα τον Δυνάστη της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Εξαντλημένος συγγραφέας άφησε την τελευταία του ανάσα πικραμένος στο νοσοκομείο Φραιμβουρκ στις 26 Οκτωβρίου το 1957, ψελλίζοντας με κόπο στα Γερμανικά : Τετέλεσται!

Ο Παλικαρίσιος πρωτοψάλτης που βίασε όλες τις αραχνιασμένες ιδέες του κόσμου, και τις έκανε μαντινάδες στη λύρα του πνεύματος έφυγε από την μήτρα της γης, σαν φθαρμένη ιδέα.

Η παρθενική μαντινάδα που τραγούδησε στην κορφή του κόσμου με μια δοξαριά ήταν μια ολοκλήρωση του χωματένιου ανθρώπου, γιατί ο αλλόκοτος τούτος τροβαδούρος ήτανε όλα μαζί: και στίχος και μουσική.

Ο ταυρομάχος της πέννας, και του λαγγεμένου , πρωτόπλαστου λόγου πέθανε όπως γεννήθηκε: ολόγυμνος. Ο ανυπόταχτος συγγραφέας λευτερωμένος απ' όλες τις ουτοπικές, αναιμικές ιδέες και τ' ασφυχτικά κοινωνικά καλούπια, πήδηξε με μια σαϊτιά στην αιωνιότητα του τόπου, και του χρόνου. Ο περήφανος αετός της Κρήτης ξεπέρασε το ανθρώπινο καβούκι του μεταξοσκώληκα κι έγινε αθάνατη πνευματική πεταλούδα. Η ανάσα του μυρίζει ακόμα θυμάρι, και φασκομηλιά της Κρήτης.

Η σωρός του μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο από την Γερμανία στην Αθήνα, και αναπαύτηκε στο τείχος του Μαρτινέγκου στο Ηράκλειο Κρήτης. 

melodytravel

Εξαιρετική παρουσίαση της ζωης και του εργου Καζαντζάκη μπράβο
Ανούλι.Καλό απόγευμα ν'ασαι καλά!!!

anastaciag

Kαλησπέρα ANOYLI Smile
Καταπληκτικήη βιογραφία του Καζαντζάκη,ήταν μπροστά απο την εποχή του και μας πρόσφερε τα γραπτά του που παραμένουν επίκαιρα και αθάνατα !
Καλό σου απόγευμα !

anouli

Και εγώ τη βρήκα πράγματι καταπληκτική γι αυτό και την ανάρτησα..
Και έχει και άλλο ένα μέρος για τον αφορισμό του ..Θα το αναρτήσω και αυτό
Καλό βράδυ Βιργινία

anouli

Καλησπέρα Αναστασία
Πραγματικά έτσι είναι..Με αφορμή μια εκδήλωση για τον Καζαντζάκη πριν λίγες μόνο μέρες στο Περού ,δημοσίευσα αυτήν την καταπληκτική βιογραφία του
Καλό βράδυ

yellow2000rose

σματςςςςςςςςςςςςςς και ένα όμορφο απόγευμα να έχεις Ανούλι μου

filostratos

Πολυ καλη εγγραφη!!Την καλησπερα μου Anouli

anouli

Kαλώς την Πρωθυπουργίνα μας...να σαι καλά και να έχεις ένα όμορφο βράδυ

anouli

Σ'ευχαριστώ Απολλώνιε ...Καλό βράδυ

panoskaterini

...δεν έχω διαβάσει καθόλου Καζαντζάκη,κάποια στιγμή θα το κάνω...καλό βράδυ Ανούλι...

anouli

Nα διαβάσεις Πάνο ...δεν θα χάσεις!!
Καλό βράδυ

panoptis

Καλο βραδυ ! Κι εγω ευχαριστω ! Ορεστης

avatar

Υπέροχη η βιογραφία του.Ανικανοποίητος καλλιτέχνης και ανησυχη φύση , μεγάλο ταλέντο ,διαχρονικό.
Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου.
Σ ευχαριστώ.

anouli

Kαλό βράδυ Ορέστη, καλό διάβασμα!!

anouli

Σ'ευχαριστώ και εγώ..για τα καλά σου λόγια
Καλό βράδυ

artemismosch

ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ, ΠΟΛΥΠΑΘΗ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ. ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ. ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ . ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

anouli

Αρτεμις τι ωραίο το σχόλιό σου!!! Πολύ σωστά τα λες!!!
Να σαι καλά Καλό βράδυ

Το σχόλιο σας

η γνώμη σας μετράει!

Profile

anouli ANOULI F.
ΑΘΗΝΑ
Το προφίλ μου

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2010
ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Powered by pathfinder blogs